fotodinamska terapija

Fotodinamska terapija novost je u liječenju parodontitisa u kojoj se uz pomoć izvora svjetla koji reagira s posebnim gelom učinkovito eliminiraju bakterije

Fotodinamska terapija traje 10 do 30 sekundi, u potpunosti je bezbolna za pacijenta i može se ponoviti neograničen broj puta.

FOTOSAN terapija je postala jedan od najjačih i najvažnijih dodataka čišćenju kamenca i kiretaži u terapiji periodontitisa i periimplantitisa.

BEZBOLAN I UČINKOVIT NAČIN LIJEČENJA PARODONTITISA

FotoSan® 630 tretman ima specifično antimikrobno (protiv bakterija, virusa, gljivica) djelovanje, u potpunosti lišeno rizika od nuspojava.
Edukacijom, oralnom higijenom te prije svega napretkom dentalne medicine, karijes koji je nekada bio najveći problem vezan za liječenje zubiju danas je sveden na minimum. No iako je karijes smanjen, još uvijek 10 do 15 posto svjetske populacije pati od parodontitisa ili kako narodski volimo reći - parodontoze. Gotovo smo se svi susreli s krvarenjem desni i u konačnici uspješno to riješili, no kod nekih ljudi to ipak preraste u ozbiljniji problem. Osim krvarenja pojavljuje se i povlačenje desni, stvaraju se džepovi oko zubiju i dolazi do raznih nespecifičnih smetnji i bolova. Kada se paradontitis ne liječi, zubi se polako počinju razmicati, i u konačnici postaju toliko pomični da ih treba vaditi. Sve to nije nešto što dolazi isključivo s godinama, već se s parodontitisom susreću i sve mlađe generacije. Na sreću, dentalna je medicina bitno napredovala i razvila posebnu specijalizaciju, parodontologiju, pa se danas kroz nju učinkovito radi na problemima parodontno oboljelih zubiju, liječe sva upalna stanja, izgubljeni se zubi mogu nadoknaditi implantatima pa je tako parodontoza na ovaj način zasigurno učinkovito stavljena pod kontrolu.

No, kada govorimo o liječenju u parodontologiji, ono započinje prvenstveno otklanjanjem uzroka bolesti, odnosno bakterija i mikroorganizama koji se često nalaze ispod i iznad desni i uzrokuju sve parodontološke probleme, a svaka tehnika i metoda koja doprinosi učinkovitosti i više je nego dobrodošla.

Jedna je od novijih metoda je i fotodinamska terapija, koja funkcionira na način da koristi poseban izvor svjetla koje je točno određene valne dužine što je vrlo slično laseru, te posebne agense, odnosno gel ili tekućinu, koji reagiraju na spomenuto svjetlo. Reakcija između izvora svjetla i agensa koji se nanosi oko zuba u upaljeno područje rezultira dezinfekcijom, odnosno uništavanjem bakterija. Ova je tehnologija danas patentirana pod nazivom Fotosan, a metoda se naziva LAD ili light activated disinfection odnosno svjetlosno aktivirana dezinfekcija i upotrebljava se pri liječenju parodontitisa, perimplantitisa, perikoronitisa, gingivitisa, no i karijesa, endodontskih infekcija i drugih akutnih upalnih stanja.

Metoda je to koja ima puno pozitivnih elemenata - osim što je učinkovita u uklanjanju bakterija I mikroorganizama, Fotosan je metoda koja je u potpunosti bezbolna. Traje vrlo kratko, svega 10 do 30 sekundi po tretiranom području a može se ponoviti neograničeno puta i nema nikakvih štetnih posljedica na ljudske stanice. Pacijenti svakako mogu odahnuti i zato jer se ne koristi anestezija, dok se provodi terapija pacijent ne osjeća nikakvu bol a učinkovitost fotodinamske terapije dokazana je kroz brojna istraživanja i publicirana je u mnogim prestižnim časopisima iz struke, te nesumnjivo ima obećavajuću budućnost u dentalnoj medicini.

Dentalna poliklinika dr.Jelušić

Sve na jednom mjestu! Specijalizirana zdravstvena ustanova za pružanje usluga iz svih područja dentalne medicine.

Dentalna poliklinika dr.Jelušić

 

Kontakt Podaci

Dentalna poliklinika dr Jelušić
Matuljska cesta 1
51410 Opatija
00385 (0)51 718 050
dr@jelusic.com

Kategorije
Arhiva novosti
Povezani članci
Popularni članci