Ortodoncija

Rijetki su oni sretnici kojima je priroda podarila savršene zube. Većina nas ipak ima potrebu za ispravljanjem nekog nedostatka. Lijepo raspoređeni zubi bitno utječu na izgled osmijeha, a time i na cjelokupan dojam koji ostavljamo jer je upravo osmijeh jedna od prvih stvari koju zamjećujemo na nekoj osobi.

Ortodoncija je u novije doba doživjela veliki napredak. Nepravilan zagriz, nedostatak prostora u vilicama, nepravilan položaj zuba, kao i razmak među zubima moguće je ispraviti u gotovo svakoj životnoj dobi. Uz dobre estetske rezultate koje ova terapija donosi, važni su i funkcionalni razlozi: smanjenje rizika od  gubitka zubnog mesa i kosti, nastanka karijesa te nepravilnog trošenja zubne supstance, ali i problema u govoru i cjelokupnoj funkciji žvačnog aparata.

ORTODONTSKE BRAVICE NISU NAMIJENJENE SAMO MLADIMA

U ne tako davnoj prošlosti, prevladavalo je mišljenje da je nošenje ortodontskih bravica namijenjeno pretežno djeci i općenito, mlađoj populaciji. No, danas je ortodoncija toliko napredovala da ovakav stav postaje tek predrasuda. Nošenje ortodontskih aparatića moguće je kod gotovo svake osobe, neovisno o dobi iako treba napomenuti da je trajanje terapije nešto kraće ako se s njom započne u djetinjstvu. Terapija koja počinje u ranijoj životnoj dobi  naziva se rana ili interceptivna ortodontska terapija, a njome se ispravljaju neke tipične situacije ili se preventivno djeluje. Kada se s terapijom započne ranije, između šeste i četrnaeste godine terapijske mogućnosti su nešto veće, ali nema dobnog ograničenja za ortodontsku terapiju.

Društvene norme su se promijenile, pa tako nošenje ortodontskih bravica u odrasloj dobi i ne izgleda tako neobično. Dapače, vjerojatno ste već na više mjesta čuli da one daju osmijehu  poseban šarm…

DANAS ORTODONTSKE BRAVICE MOGU BITI I NEPRIMJETNE

U ortodontskoj terapiji koriste se mobilne i/ili fiksne naprave. No, bitno je napomenuti da suvremena ortodoncija nudi više opcija što se tiče samog izgleda ortodontskih bravica. Danas je moguće postići da one budu gotovo nevidljive te da pružaju diskretan izgled koji se može postići keramičkim bravicama u boji zuba čime one postaju gotovo neprimjetne. S druge strane korištenjem lingvalnih (unutrašnjih) ortodontskih aparata one su potpuno neprimjetne jer se bravice lijepe na unutarnje plohe zuba te se kroz njih provlači žičani luk.

Privikavanje na ortodontski aparatić je relativno brzo. U početku je moguće osjetiti laganu nelagodu zbog sile koja djeluje na zube, a potrebno je i neko vrijeme da se organizam navikne na ''strano tijelo'' u ustima. No, taj period prilagodbe je relativno kratak, a nakon njega osoba s ortodontskim bravicama potpuno normalno i prirodno funkcionira.

DOBRA ORALNA HIGIJENA I REDOVITE KONTROLE

Oralna higijena je tijekom ortodontske terapije ponešto otežana, stoga joj je potrebno posvetiti veću pažnju. Preporučljivo je koristiti prilagođenu četkicu za zube kako bi se mogla očistiti teže dostupna mjesta te plak nakupljen oko bravica. Poželjno je koristiti ortodontsku pastu i vodicu s aktivnim sastojcima koji sprečavaju nastanak karijesa, ali i interdentalne četkice da se očiste svi međuzubni prostori. Za uspjeh ortodontske terapije nužne su i redovite kontrole.

RAZDOBLJE RETENCIJE

Nakon što su zubi došli u željeni položaj, a ortodontske bravice su uklonjene trebat će još oko godinu dana da se zubi i zagriz učvrste u novom položaju. Ovaj period je iznimno bitan za dugoročan uspjeh ortodontske terapije stoga poslušajte savjete svog ortodonta te i dalje odlazite na periodične kontrole.

 

 

Dentalna poliklinika dr.Jelušić

Sve na jednom mjestu! Specijalizirana zdravstvena ustanova za pružanje usluga iz svih područja dentalne medicine.

Dentalna poliklinika dr.Jelušić

 

Kontakt Podaci

Dentalna poliklinika dr Jelušić
Matuljska cesta 1
51410 Opatija
00385 (0)51 718 050
dr@jelusic.com

Kategorije
Arhiva novosti
Povezani članci
Popularni članci