Osvrnimo se na probleme populacije srednje i starije životne dobi

Gotovo da ne postoji odrasla osoba koja se barem jednom nije susrela sa problemom krvarećih desni. Upravo je krvarenje desni jedan od prvih znakova upale desni (gingivitisa), ali i daleko složenije bolesti, poznate u narodu kao parodontoza ili parodontitis. Ukoliko se zanemare početni simptomi bolesti, ona napreduje i dovodi do razmicanja zubi, povećanja njihove pomičnosti i konačno gubitka jednog, više ili svih zubi. Međutim, problem je znatno ozbiljniji! Podloga parodontitsa su mikro-organizmi, odnosno štetne bakterije koje razaraju potporni aparat zuba (kost u koju je usađen zub),a koje preko krvotoka mogu ući u sam organizam čovjeka i uzrokovati daljnje sistemske probleme. Tako je poznato da parodontitis utječe na dijabetes pogoršavajući krvnu sliku, povećava vjerojatnost moždanog inzulta, a kod trudnica povećava rizik od preranog rođenja djeteta. Dakle radi se o «dentalnom problemu» koji ima i sistemsko djelovanje.

Parodontitis je izlječiv!

Postoji uvriježeno mišljenje da «zubima nema spasa od parodontoze»! prije svega treba napomentu i skrenuti pozornost da takvo mišljenje nije utemeljeno na stuci. Moderna dentalna medicina razvila je programe za stomatologe koji se u tom području dodatno usavršavaju te stječu znanja i vještine koje im omogućuju pravilno i svrsishodno liječenje ove bolesti; grana medicine naziva se parodontologija, a liječnici specijalisti - parodontolozi.

Terapiju parodontitisa možemo svrstati u ne-kiruršku i kiruršku. Ovisno o stupnju, odnosno uznapredovalosti bolesti, postavlja se ispravna dijagnoza te se sukladno sa time određuju smjernice terapije. Postoji puno načina i metoda, a sve imaju za cilj da se uspostavi zdravo stanje dentalnog potpornog aparata. Dakle, parodontitis se može izliječiti! No, ima jedno 'međutim'! Izliječeni parodontitis treba održavati zdravim, treba ga kontrolirati, po potrebi ponovno djelovati nekim od načina liječenja. Podloga parodontisa jesu mikro-organizimi, ali da bi oni imali razarajuću aktivnost trebaju postojati još neki faktori. Upravo su ti faktori često puta presudni; na prvom je mjestu svakako naslijeđe. Gotovo u svim situacija uznapredovalog parodontitsa pacijenti imaju jednog ili oba roditelja sa problemima koji ukazuju na parodontnu bolest (gubitak zubi u mladosti, nošenje potpunih proteza, pomični zubi i sl.).

Prevencija je ključ uspjeha  

Rana detekcija bolesti u svim je medicinskim granama ključ uspješnog liječenja. Međutim, ispravnim informiranjem, podzanjem svijesti građanstva o potrebi za brigom o vlastitim zubima, redovitim pregledima i općenito preventivnim programima otvaramo mogućnost da se bolest uopće ne razvije.

O karijesu se puno zna; zna se da ponajprije zahvaća djecu, da je povezan sa konzumiranjem slatkiša,  da zub «signalizira» pojavom boli,... Međutim, što se zna o parodontitisu?! Malo ili ništa! Ta je problematika rezervirana za ljude koji se susreću sa vlastitim iskustvom parodontne bolesti, što nikako nije ispravno. Upravo je to jedan od razloga što se Poliklinika rado uključila kao partner i stručni suradnik Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ u programu za očuvanje oralnog zdravlja. Želimo informirati ljude o čestim problemima oralnog zdravlja, pri čemu su karijes i parodontne bolest na prvom mjestu po morbiditetu.

Kao zaključak volio bih napomenuti da je redovita oralna higijena apsolutno neophodna kako bi se očuvalo zdravlje zubi i desni. Svakodnevnoj higijeni koja se provodi dva puta denvno trebalo bi pridodati profesionalne preglede kod stomatologa dva puta godišnje. Populacija koja pati od parodontne bolesti, ovisno o uznapredovalosti i tipu bolesti, zahtijeva jedan intenzivniji pristup koji određuje parodontolog, kao i specifičan program kontrolnih pregleda dizajniran u skaldu sa pacijentovim potrebama.

I to nije sve. Izgubljene zube treba nadomjestiti!

Zubni niz ima oblik luka, svaki izgubljen zub treba nadomjestiti, jer će se u protivnom luk urušiti. Ova usporedba slikovito opisuje posljedice gubitka zuba ili zubi. Postoji brojni načini da se zub ili zubi nadoknade. Od konvencionalne protetike koja podrazumjeva izradu proteza ili mostova do modernih rješenja koja se temelje na ugradnji implantata čime se dobivaju nova sidrišta, novi umjetni korjenovi koji se koriste za daljnje protetske nadoknade.

Damir Jelušić, dr.med.dent.

Jedan od vodećih stručnjaka implantologije i dentalne medicine u Hrvatskoj. Potpredsjednik je implantološke sekcije Hrvatskog parodontološkog društva (HPD) te član više domaćih i međunarodnih implantoloških udruženja. Diplomirao je na studiju dentalne medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a specijalizaciju iz parodontologije završio na Klinici za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Doktorirao je na Studiju dentalne medicine Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanjem na brojnim kongresima i seminarima iz implanto-protetske rehabilitacije diljem svijeta u zadnjih 15 godina, dr. Jelušić je dodatno učvrstio poziciju Poliklinike kao referentnog centra u području dentalne implantologije. Autor je više stručnih i znanstvenih radova iz područja implantologije te predavač na domaćim i inozemnim kongresima. Više...

Kontakt Podaci

Dentalna poliklinika dr Jelušić
Matuljska cesta 1
51410 Opatija
00385 (0)51 718 050
dr@jelusic.com

Kategorije
Arhiva novosti
Povezani članci
Popularni članci