Prehrana je važan čimbenik u održavanju zdravog stanja usne šupljine. Hrana koju jedemo može nam biti veliki neprijatelj, ali i saveznik u očuvanju zdravlja zubi i cjelokupnog organizma. Poznato je da rafinirani šećeri koje sadrže slatki napitci, čokolade, bomboni, kolači i ostale poslastice negativno utječu na zdravlje zubi jer pogoduju nastanku štetnih bakterija odgovornih za nastanak karijesa. Stoga je vrlo važno biti umjeren u konzumaciji zaslađenih jela i pića, te se poslužiti malim trikom: naime, manje je štetno ako slatke zalogaje konzumirate jednom u danu, uz neki od glavnih obroka, nego ako za njima posežete u više navrata tijekom dana. Također, stručnjaci savjetuju da neposredno nakon konzumiranja slatkog – pojedete jabuku ili mrkvu –koje se smatraju prirodnim čistačima zubi.

Bitno je napomenuti da i prirodni šećeri mogu pospješiti nastanak karijesa, a takve, za zube opasne šećere nalazimo i u nekim zdravim namirnicama kao što su med, smokve, datulje i grožđice.

Konzumacija kiselih napitaka kao što je limunada, ali i kisela hrana i gazirani sokovi mogu negativno utjecati na zubnu caklinu, pa i u ovom slučaju treba biti umjeren.

Hrana – prijatelj zdravlja zubi

S druge strane, hrana nam može biti i veliki saveznik u očuvanju zdravlja zubi i desni. Tako, primjerice mrkva, jabuka, kruh sa cjelovitim žitaricama i sjemenkama te mliječni proizvodi služe kao prirodni čistaći zubi. Svježe voće i povrće zbog dužeg žvakanja koje je potrebno, potiču stvaranje sline, a slina štiti zube smanjujući kiselost u ustima, te time smanjuje i mogućnost nastanka karijesa. Slično je i sa sjemenkama i cjelovitim žitaricama, dok mliječni proizvodi svoj blagotvoran učinak za zube duguju bjelančevini kazein.

Zdrava i uravnotežena prehrana pozitivno utječe na zdravlje usne šupljine, a preporučuje se konzumirati namirnice koje ne uzrokuju nastanak karijesa kao što su: meso, riba, povrće, jaja, orašasto voće, sjemenke i drugo te smanjiti unos jako slatke ili kisele hrane i pića.

Za ljepotu osmijeha i bjelinu zubi potrebno je ograničiti unos kave, crnog vina i gaziranih pića jer ovi proizvodi mogu uzrokovati obojenost zubi.

Mnoge namirnice imaju pozitivan učinak, te pomažu kod različitih indikacija s kojima se susrećemo u dentalnoj medicini. Osim navedenih –prirodnih čistača za zube, postoji i niz drugih namirnica koje pomažu.

Za zdrave desni konzumirajte više namirnica kao što su jogurt (nezaslađeni), crni čaj, nezaslađeni sok od brusnice, celer, metvica i aloe vera.
Kod  krvarenja i bolnih desni pomoći će kadulja i čajevac
Kod parodontitisa preporučljivo je konzumirati kivi jer je bogat vitaminom C
Da bi spriječili nastanak karijesa obogatite svoju prehranu s više 'prirodnih čistača' (jabuka, mrkva, žitarice, mliječni proizvodi), te konzumirajte crni čaj.
Loš zadah spriječite pomoću slijedećih namirnica: jogurt, cimet, peršin, metvica i kadulja
Za izbjeljivanje zubi prirodnim putem konzumirajte više jagoda jer sadrže enzim koji čisti zubne naslage te tako vraća bjelinu.

Jedna od najljepših stvari s kojima se susrećemo u našem radu je vidjeti pacijenta sa lijepim, zdravim zubima, a to je upravo ono što želimo svima vama. Posvetite pažnju zdravlju vaših zubi, te uz učinkovitu higijenu i redovite kontrole kod doktora dentalne medicine – koristite prehranu kao Vašeg saveznika za lijepi osmijeh. 

Dentalna poliklinika dr.Jelušić

Sve na jednom mjestu! Specijalizirana zdravstvena ustanova za pružanje usluga iz svih područja dentalne medicine.

Dentalna poliklinika dr.Jelušić

 

Kontakt Podaci

Dentalna poliklinika dr Jelušić
Matuljska cesta 1
51410 Opatija
00385 (0)51 718 050
dr@jelusic.com

Kategorije
Arhiva novosti
Povezani članci
Popularni članci