U praksi se često susrećemo s pacijentima koji imaju veće ili manje poteškoće sa desnima ili zubnim mesom (gingivom). Postoje brojni znakovi koji mogu ukazivati na prisutnost upale, a neki od najčešćih su: krvarenje tijekom četkanja zubi, crvenilo i otok desni. Znakovi uznapredovale upale tkiva oko zuba (parodntno tkivo) jesu povlačenje zubnog mesa, promjena položaja zubi, konstantan loš zadah, pomičnost zubi te razni drugi znakovi koji upućuju na nelagodu i nedefinirane bolove prilikom žvakanja. Prvi stupanj parodontnog oboljenja je gingivitis (upala desni), a najčešći mu je uzrok nakupljanje plaka uslijed neadekvatne oralne higijene koji se vremenom taloži na zubima kao zubni kamenac. Ukoliko se gingivitis ne liječi, ta upala može preći u parodontitis ili, kako se to u narodu kaže, parodontozu. Dakle, uočavanje promjena na desnima u obliku krvarenja prilikom četkanja, otoka i tamnije boje desni znak su za alarm i odlazak liječniku dentalne medicine.

Liječenje ranih znakova ključno je u sprečavanju daljnjeg širenja bolesti

Preventivno djelovanje iznimno je bitno za sprečavanja razvoja bolesti. Smatra se da je  glavni uzročnik gingivitisa nakupljanje plaka na zubnim površinama. Međutim, pored nedovoljno učinkovite oralne higijene kao uzročnika prekomjernog nakupljanja plaka na zubima, ovdje moramo spomenuti i neke druge faktore koji tome doprinose. Način prehrane sa velikim udjelom šećera, mekane i rafinirane hrane pogoduju nakupljanju plaka; pušenje, položaj i zbijenost zubi, protetski radovi i ostali čimbenici koji otežavaju pristup učinkovitom četkanju također pogoduju nakupljanju plaka. Osnovni preventivni postupak u sprječavanju gingivitisa je adekvatna oralna higijena, po mogućnosti, prilagođena specifičnim zahtjevima pojedine osobe.

Pravilno četkanje zubi osnovna je mjera održavanja oralne higijene. Zube treba četkati barem 2 puta dnevno; ujutro nakon dizanja i navečer prije spavanja. Četkati u pravilu treba uz upotrebu srednje tvrde četkice. Međutim, tvrdoća četkice treba biti prilagođena pacijentu obzirom na stanje zubi i desni; primjerice osobe koje imaju prisutno povlačenje desni (recesije) trebaju četkati sa mekšom četkicom.  

Zubni konac, interdentalne četkice i čistači za jezik dodatna su sredstva za održavanje oralne higijene. Sva ova sredstva koriste se nakon upotrebe četkice za zube i služe za održavanje higijene onih površina zubi koja se ne mogu efikasno očetkati standardnom četkicom. Ta mjesta su zapravo prostori između pojedinih zubi (interdentalni prostori), razni zakuci oko protetskih radova koji mogu biti različitih oblika i naravno položaja, područje oko implantata (budući da implantati imaju drugačiji oblik i veličinu od prirodnih zubi) i sl.  Što se tiče dodatnih sredstava za održavanje oralne higijene, preporuča se da liječnik dentalne medicine za vas odredi najbolje sredstvo, način i veličinu pojedinih sredstava, te vam ukaže  na posebno teško dostupna mjesta za četkanje.

Treća i posljednja grupa dodatnih sredstava za održavanje svakodnevne oralne higijene su antimikrobna sredstva ili tekućine za ispiranje usta. Ove vodice za usta imaju u osnovni zadatak da djeluju antibakterijski, odnosno da smanje količinu bakterija u ustima. Bakterije, ili preciznije, određene vrste bakterija, nalaze se u podlozi svakog parodontnog oboljenja, međutim značajan faktor u početku i nastanku parodontitisa kod određene osobe je nasljeđe. Drugim riječima, vrlo je vjerojatno da osobe koje boluju od parodontitisa imaju barem jednog od roditelja koji također boluje od ove bolesti. I ovdje, kao i kod gingivitisa, plak i razni lokalni čimbenici doprinose razvoju bolesti. Antimikrobno djelovanje vodica za usta vrlo je korisno. Preporuča se korištenje otopina na bazi klorhexidina nakon kirurških zahvata u ustima, ugradnje implantata, prisustva aktivnih upala i sličnih stanja. Sredstva za ovakvu namjenu imaju veću koncentraciju djelotvornog antibakterijskog sredstva i u pravilu takve vodice propisuje liječnik, treba ih koristiti ograničeni vremenski period i nakon toga zamijeniti drugim, blažim sredstvom.

Međutim, sve spomenuto nije dovoljno bez redovitog profesionalnog čišćenja zubi i redovitih kontrola. Zadatak stomatologa nije samo odstranjenje tvrdih i mekih nakupina na zubima, već i pravovremeno uočavanje i upozoravanje na razna stanja i bolesti zubi, desni i čitavog žvačnog aparata. Pravovremeno uočavanje parodontih oboljenja ključni je preduvjet u potpunom izlječenju parodontne bolesti te mogućnosti održavanja zubi kroz dugi niz godina. U protivnom, napredovanje parodontne bolesti dovodi od početnih upala i krvarenja desni (gingivitisa) do širenja bakterijske infekcije koje za posljedicu imaju progresivni gubitak čeljusne kosti, te u konačnici gubitak jednog ili više zubi.  U takvim stanjima zubi postaju klimavi, razmaknuti i bolni. Savjet i terapija specijaliste parodontologije najbolji su način da se parodontna bolest zaustavi i izliječi, te u težim stanjima uznapredovale parodontne bolesti donese ispravan, efikasan i učinkovit plan liječenja.

Ne zaboravite da pušenje i prehrana imaju važan utjecaj na parodontna oboljenja. Također, stanja organizma poput trudnoće i  drugih hormonalnih promjena kod žena mogu promijeniti tijek bolesti i zahtjevaju poseban nadzor liječnika i veću pozornost.

Pripazite na svakodnevnu oralnu higijenu, budite temeljiti kod četkanja zubi, koristite dodatna sredstva za održavanje oralne higijene i budite redoviti sa kontrolnim stomatološkim pregledima. To su ključni čimbenici u prevenciji i liječenju parodontnih oboljenja. Ukoliko uočite znakove krvarenja desni ili pomičnosti zubi potražite savjet stomatologa ili parodontologa.

Damir Jelušić, dr.med.dent.

Jedan od vodećih stručnjaka implantologije i dentalne medicine u Hrvatskoj. Potpredsjednik je implantološke sekcije Hrvatskog parodontološkog društva (HPD) te član više domaćih i međunarodnih implantoloških udruženja. Diplomirao je na studiju dentalne medicine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a specijalizaciju iz parodontologije završio na Klinici za dentalnu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Doktorirao je na Studiju dentalne medicine Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovanjem na brojnim kongresima i seminarima iz implanto-protetske rehabilitacije diljem svijeta u zadnjih 15 godina, dr. Jelušić je dodatno učvrstio poziciju Poliklinike kao referentnog centra u području dentalne implantologije. Autor je više stručnih i znanstvenih radova iz područja implantologije te predavač na domaćim i inozemnim kongresima. Više...

Kontakt Podaci

Dentalna poliklinika dr Jelušić
Matuljska cesta 1
51410 Opatija
00385 (0)51 718 050
dr@jelusic.com

Kategorije
Arhiva novosti
Povezani članci
Popularni članci